Cea mai buna centrala termica pe gaz – 2022

Actualizat pe 19 martie, 2022 de Andrei

Cum am testat cea mai buna centrala termica pe gaz?

Echipa noastra a petrecut mai mult de 100 de ore pentru a analiza cele mai bune centrale termice pe gaz de pe piata. Am reusit sa analizăm 19 produse si am aflat care este cea mai buna centrala termica pe gaz. Toata aceasta analiza adauga valoare recomandarilor noastre in care poti avea deplina incredere.

Acest articol a fost actualizat de 12 ori datorita faptului ca apar mereu produse noi pe piata, iar noi incercam sa tinem pasul cu acestea. Unul din cele mai importante aparate care nu trebuie sa lipseasca din nici o locuinta este centrala termica.

In acest ghid am incercat sa acoperim o gama larga de centrale termice astfel ca am inclus produse care pot fi folosite in spatii mai mari, sau in spatii mai mici, sau de cei care vor sa faca economii la factura de gaz.

TOP 5 CELE MAI BUNE CENTRALE TERMICE PE GAZ – 2022

1. CENTRALA TERMICA IN CONDENSARE MOTAN MKDENS 25, TIRAJ FORTAT, 25 KW

Motan MKDens 25 este o centrala termica de calitate foarte buna, pe gaz. E un model ce functioneaza in condensare, ceea ce inseamna ca iti vei scoate destul de rapid banii investiti, deoarece randamentul pe care il ofera poate ajunge la 105%. Astfel, consumul va fi unul redus, iar caldura furnizata e mai multa.

Referitor la parametrii de folosinta, importante sunt urmatoarele detalii: puterea nominala e de 25 kW, fiind recomandata pentru locuinte care nu depasesc o suprafata mai mare de 190 mp, tirajul folosit e unul fortat, caracteristic centralelor pentru apartamente, iar debitul de apa calda e de 12 l/min.

Centrala aceasta e apreciata si pentru functiile si caracteristicile cheie prezente: anti-inghet, auto-diagnoza, aerisire instalatie, prevenirea depunerilor de calcar, control prin panou digital, termostat etc. Se monteaza pe perete, masurand 720 x 436 x 340 mm si cantarind 42 kg. Zgomotul reprodus in timpul functionarii e de 48 dB, ceea ce inseamna ca poate fi deranjanta daca e instalata intr-o incapere in care se doarme (living open-space).

Avantaje
 • E un model in condensare, motiv pentru care va avea un randament foarte bun.
 • Are o putere destul de mare, 25 kW, daca doresti sa o cumperi pentru a o instala intr-un apartament.
 • E de folos si pentru apa calda menajera, debitul oferit fiind de 12 l/min.
 • Setarile dorite se fac simplu si rapid, gratie unui display si a unor butoane intuitive.
Dezavantaje
 • Zgomotul de 48 dB reprezinta o valoare destul de mare pentru persoanele care au un somn mai sensibil.

Vezi pretul pe eMag

 

2. CENTRALA TERMICA MURALA IN CONDENSARE IMMERGAS VICTRIX TERA 24/28 1 ERP, GAZ, TIRAJ FORTAT, 24 KW, DOUA SCHIMBATOARE DE CALDURA, DISPLAY DIGITAL

Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP e una dintre cele mai avantajoase centrale pe gaz pe care le poti monta in locuinta ta, pentru incalzire. In primul rand, functioneaza in condensare, avand un randament mai bun si un consum mai scazut. Apoi, are o putere maxima de 23.7 kW, ceea ce o face utila pentru incalzirea unor suprafete de pana la 150 de metri patrati. Totodata, afla ca prepara si apa calda, in mod instant (debit de 13.7 l/min).

Tirajul de evacuare a gazelor naturale se realizeaza fortat, iar kitul de eliminare este inclus in pachet, ceea ce te scuteste de o investitie in plus. Are vas de expansiune de 8l, modulul de condensare e din otel inoxidabil – nu rugineste, iar modul de utilizare e facil.

Are display, pe care poti verifica parametrii de functionare si pe care vor fi afisate codurile de eroare, in cazul in care apar (astfel, le poti verifica in manualul centralei, pentru a afla care e problema). E silentioasa, se monteaza pe perete, iar dimensiunile sunt urmatoarele: 763 mm in inaltime, 440 mm in latime, 303 mm in adancime si o greutate de 37 kg.

Avantaje
 • Incalzeste si prepara apa calda menajera.
 • Asigura un debit de apa crescut, de 14,1 l/minut.
 • Este foarte silentioasa in functionare.Utilizatorii sustin ca are un consum de gaz scazut, lucru asigurat si de faptul ca e o centrala in condensare.
 • Pachetul include si kitul de evacuare a gazelor.
Dezavantaje
 • E posibil ca pretul pentru livrarea standard sa ti se para putin ridicat.

Vezi pretul pe eMag

 

3. CENTRALA TERMICA MURALA IN CONDENSARE ARISTON CARES PREMIUM 24 EU, GAZ, TIRAJ FORTAT, 24 KW, DOUA SCHIMBATOARE DE CALDURA, DISPLAY DIGITAL

Ariston Cares Premium 24 EU poate fi montata in orice apartament cum sunt cele obisnuite, de bloc, intrucat consuma o putere termica maxima de pana la 23.5 kW, ceea ce o face sa fie eficienta in astfel de spatii, mai ales daca ele sunt bine izolate. Este si avantajoasa energetic (4 stele).

Este o centrala in condensare, ceea ce ii creste eficienta la 103.9%. In acelasi timp, impactul asupra mediului inconjurator e mai redus, fiind eliminate cu pana la 75% mai putine noxe. De asemenea, incorporeaza doua schimbatoare de caldura, unul principal, din aluminiu, pentru incalzirea locuintei, iar un altul secundar, din otel inoxidabil, pentru apa calda. Va furniza un debit constant de 9.4 l/minut (daca nu dai drumul, odata cu dusul, si la bateria de la bucatarie).

Este livrata impreuna cu kitul de montare, insa, pentru a beneficia de garantia de 36 de luni, trebuie sa apelezi la una dintre firmele autorizate de catre producator, pentru instalare. Are protectie la inghet, vas de expansiune pentru evitarea suprapresurizarii, tiraj fortat si poate fi alimentata doar cu gaz metan.

Avantaje
 • Centrala pentru apartamente/case de pana la 200mp.
 • Functioneaza in condensare: randament de 103.9% si emite mai putin noxe.
 • Dispune de display LCD si butoane intuitive de control, putand fi folosita fara manual de utilizare.
 • Are o constructie menita sa fie usor de intretinut si de reparat. Are garantie lunga, de 36 de luni.
Dezavantaje
 • E mai zgomotoasa, emitand pana la 50 dB, ceea ce poate fi deranjant, mai ales pe timp de noapte.

Vezi pretul pe eMag

 

4. CENTRALA MURALA IN CONDENSARE ARISTON GENUS ONE 24, 24 KW, SCHIMBATOR PRIMAR INOX, INTERFATA CU ECRAN TACTIL

Aceasta centrala e una in condensare, ceea ce inseamna ca e foarte eficace din punct de vedere energetic. Ea are un randament maxim de incalzire de 108% si o eficienta a consumului de gaze de 97.4%. Face parte din clasa A (80W) si poate folosi cel mult 2.33 mc/h.

Alte detalii importante pe care trebuie sa le mai stii sunt urmatoarele: apa calda se pregateste instant, gazele sunt evacuate fortat, puterea maxima cu care lucreaza e de 23.6 kW, debitul de apa calda e de 11 l/min, iar suprafata in care poate fi utilizata nu trebuie sa fie mai mare de 180 mp.

Controlul acestui produs e simplu de facut, deoarece exista un panou de comanda cu ecran digital si butoane tactile. E dotat cu functii utile precum: auto, comfort, detectare situatii anormale, programare orara sau autodiagnoza activa. Dimensiunile acestui produs sunt de 74.5 x 40 x 31.5 cm si se monteaza pe perete, avand o greutate de 32.7 kg. Pachetul include si kitul de evacuare a gazelor arse.

Avantaje
 • Ofera un randament bun, de 108%, gratie faptului ca e un model ce functioneaza in condensare.
 • O poti folosi si pentru a incalzi apa calda menajera, avand un debit de 11 l/min.
 • Se poate controla cu usurinta prin panoul de comanda digital si a butoanelor cu touchscreen intuitive.
 • E un model cu tiraj fortat, iar kitul de evacuare a gazelor e inclus in pachetul de achizitie.
Dezavantaje
 • Avand in vedere faptul ca e recomandata pentru cel mult 180 mp, va fi cu adevarat eficienta doar in apartamente si in casele mici.

Vezi pretul pe eMag

 

5. CENTRALA TERMICA IN CONDENSARE BUDERUS LOGAMAX PLUS GB072K-24 KW V2

Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2 e o centrala potrivita pentru incaperile rezidentiale, cu suprafete de 150-190 mp, pe care le va incalzi si in care poate furniza si apa calda in regim instant, cu un debit de 12 l/min. De mentionat ca puterea e de 24 kW, iar modelul lucreaza in condensare, fiind obtinut un randament de 107.9%. Asta inseamna nu doar ca va avea un consum de energie mai scazut, dar si ca va elimina noxe mai putine.

Schimbatorul de caldura e unul eficient, construit dintr-un aliaj pe baza de aluminiu-siliciu, iar centrala e construita asa incat sa ofere acces rapid la componentele interioare, pentru a interveni fara probleme in cazul unei defectiuni. Are tiraj fortat, kitul de evacuare intra in oferta, iar o dotare foarte apreciata si utila in anotimpurile reci este protectia la inghet.

Centrala are panou de comanda digital si intuitiv de urmarit, astfel ca vei fi mereu la curent cu modul de functionare al dispozitivului. Se monteaza pe perete si, din cauza unei adancimi de 350 mm si unei inaltimi de 840 mm va ocupa mai mult spatiu, asa ca asigura-te ca exista suficient loc pentru ea. In orice caz, abia o vei auzi functionand, caci e foarte silentioasa (emite cel mult 36 dB).

Avantaje
 • Centrala in condensare pentru incalzirea incaperilor mari, de pana la 192 m².
 • Are un consum mai redus de energie si emite mai putine noxe, multumita sistemului de functionare.
 • Produce apa menajera in mod instant, furnizand un debit de 12 l/min.
 • Este foarte silentioasa – 36 dB.
 • Kitul de evacuare este inclus in pachet.Are garantie extinsa pe 36 de luni.
Dezavantaje
 • E ceva mai voluminoasa si mai grea (44kg).

Vezi pretul pe eMag

 

Cum alegi o centrala termica pe gaz buna

 

Ghidul Cumparatorului

Daca vrei sa beneficiezi de un sistem de incalzire pentru locuinta si te intrebi ce sa alegi, centrala electrica sau pe gaz, deocamdata cel mai preferat combustibil ramane gazul. Varianta electrica se foloseste numai in zonele in care nu este prezenta o conexiune la reteaua de distribuire a gazelor naturale, iar costurile de functionare si intretinere la asa ceva sunt cam ridicate.

Din acest motiv, si daca au posibilitatea, multi romani prefera sa isi cumpere centrale pe gaz pentru case, considerand asta o solutie indeajuns de profitabila.

In plus, exploatarea este una foarte confortabila pentru posesor, intrucat dispozitivele respective necesita cheltuieli minime de intretinere si reparatii destul de rare, iar durata de viata este in medie de 10 ani.

Pentru cei convinsi ca trebuie sa faca aceasta achizitie si care doresc sa determine unde gasesc centrale termice pe gaz la un pret bun, am realizat un ghid de alegere a produsului adecvat, in functie de mai multe criterii esentiale in determinarea performantelor in raport cu nevoile fiecarui tip de utilizator. Iata ce puncte importante trebuie sa bifezi pe lista caracteristicilor.

 

Tipuri de centrale termice pe gaz : ai de ales intre modelul conventional si o varianta in condensare.

Cand nu iti permiti o investitie pe masura, te vei multumi cu varianta clasica, ce iti va oferi un randament de 90 – 95% ca eficienta energetica. Consideram aceasta valoare una adecvata pentru orice tip de utilizator, motiv pentru care aceste produse sunt inca foarte apreciate pe piata si, momentan, cele mai cumparate.

Daca vrei sa iti amortizezi cheltuiala mai rapid, dar poti aloca si ceva mai multe fonduri achizitiei, nu mai ramane urma de indoiala ca trebuie sa alegi una dintre cele mai bune centrale pe gaz cu condensare. Cu o eficienta energetica ce depaseste 100%(uneori ajungand la 106 – 109%), aceste dispozitive te vor ajuta sa consumi mai putin si sa ai parte de mai multa caldura pentru calorifere si apa menajera. Randamentul sporit se datoreaza metodei de recuperare a energiei calorice prin condens, posibila pe baza unor sisteme specifice.

Daca incerci sa afli cat consuma o centrala pe gaz din aceasta categorie, e de ajuns sa mentionam, conform studiilor, ca foloseste  cu pana la 35% mai putin combustibil, obtinandu-se aceeasi cantitate de caldura in comparatie cu cea oferita de o piesa conventionala.

Totusi, o singura conditie este esentiala pentru functionarea corecta : anume sa instalezi corpuri radiante foarte mari, deci pentru camere spatioase, intrucat pe circuitul de intoarcere temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 55 de grade Celsius ca sa se respecte principiul condensarii.

 

Parametrii de folosinta: Pentru performantele dispozitivului, cei mai importanti sunt : puterea termica nominala oferita, tipul de tiraj intrebuintat, debitul de apa calda si suprafata pe care o poate avea intregul spatiu incalzit.

Puterea se exprima in kilowati si va fi expusa sub forma a doua valori, cea minima si cea maxima. Daca te intereseaza o centrala de apartament pe gaz, poti sa cauti in gama pieselor ce ofera in jur de 24kW maxim, suficient de bune pentru spatii cu o singura baie si bucatarie.

Cand locuiesti la casa sau planuiesti sa incalzesti in acest mod o resedinta de vacanta pe timpul iernii, poti extinde cautarile in zona produselor cu 28 – 30kW. Daca detii doua bai, iti recomandam varianta de 28kW, iar daca ai o locuinta ce depaseste 200mp ca suprafata, n-ar strica sa te asiguri ca alegi o putere de 32kW sau poate mai mult(pentru pensiuni, de exemplu).

Tirajul poate fi natural sau fortat si se refera la modalitatea in care este aspirat aerul necesar arderii gazelor. Cea mai uzuala si mai recomandata solutie pentru apartamente si pentru instalarea in incaperi cu suprafata redusa este cea cu tiraj fortat.

Noi o recomandam si pentru case sau vile, in general pentru locuinte rezidentiale, deoarece camera de ardere este etansa, alimentandu-se cu aer din exteriorul cladirii.

La tirajul natural se utilizeaza o camera de ardere deschisa, in care se absoarbe oxigen din aerul camerei in care instalezi centrala. Daca planuiesti sa montezi produsul in propria sa incapere, utilata cu priza de aer, poti alege aceasta optiune.

Debitul de apa calda necesar, ca si puterea, se calculeaza in functie de numarul de consumatori. Se considera ca, pentru un singur robinet deschis la maxim, debitul e de 11l de apa pe minut, in timp ce la un cap de dus curg in jur de 8l intr-un minut. La apartamente, unde se pot folosi in medie doi consumatori simultan pentru apa calda, un debit de 10l/min oferit de centrala va fi suficient.

Daca adaugi in schema doua bai si apa menajera calda la bucatarie, pe langa un debit dublu, ai nevoie si de circa 30kW ca putere. Modelele care incorporeaza si boiler cu serpentina sunt optime in cazul resedintelor mari, cu necesitati extinse de apa calda.

Si spatiul gestionat se calculeaza cand incerci sa determini care este cea mai buna centrala termica pe gaz pentru locuinta ta. Pentru apartamente si resedinte mai mici de 180 metri patrati, foloseste o piesa cu tiraj fortat de putere moderata(24kW), dar pentru 240 – 250mp iti va trebui un model cu 10kW mai puternic.

 

Functiile: Te sfatuim sa te informezi despre sistemul de diagnoza si implicit despre panoul de control.

Prima optiune iti ofera tot felul de informatii despre modul de functionare a sistemului, indicand eventuale erori sau o comportare defectuoasa si , de multe ori, permitand chiar proprietarului sa remedieze problema, inainte sa aiba nevoie de asistenta profesionala.

De pilda, daca pornesti centrala fara ca robinetul pentru apa sa fie deschis ca sa o alimenteze, un semnal de alerta afisat si luminos va fi emis. La fel se poate intampla in cazul lipsei alimentarii cu gaz sau dupa o pana de curent.

Pentru a reusi sa faci toate setarile dorite, in cel mai rapid si mai usor mod, iti recomandam sa alegi un panou de comanda simplu, cat mai intuitiv. Apreciem display-urile electronice sau cu alerte LED, care iti permit sa citesti mai bine parametrii de functionare.

Daca esti de moda veche, un panou mecanic va fi la fel de bun. Nu trebuie sa lipseasca indicatorul de presiune, iar daca poti face conexiunea si cu un termostat portabil, poti spune ca ti-ai luat de-o grija.

 

Fiabilitatea: Senzorul care nu trebuie sa lipseasca din structura unei centrale termice pe gaz de top se numeste electrod de ionizare si are rolul de a distinge daca alimentarea cu gaz se face in conditii normale sau daca presiunea acestuia este prea mica.

Daca vrei sa beneficiezi de masuri de siguranta suplimentare, iti putem recomanda un produs care poate incorpora senzori suplimentari de detectie, pentru foc, fum sau scurgeri de gaz.

Ca sa nu ai parte de dileme in ceea ce priveste alimentarea cu aer pentru arderile interne, mai bine mizezi pe produse cu tiraj fortat, decat pe cele cu tiraj naural, dupa cum deja am explicat. Aceasta idee este clar impartasita de o mare majoritate de pareri despre cele mai bune centrale termice pe gaz.

De asemenea, este nevoie ca dispozitivul sa aiba un presostat, care detecteaza lipsa presiunii in instalatia pentru apa. Cauta marcajul CE, pentru a te asigura ca aparatul a fost certificat normelor europene si nu uita da verifici daca este asigurat cu protectie anti-inghet.

 

Pozitionarea si montajul: in functie de locul in care plasezi modelul cumparat, poti alege intre produse de pardoseala si centrale termice murale pe gaz. Pentru spatii foarte mari, vile, pensiuni si case in constructie, recomandam alegerea variantei pentru pardoseala, presupunandu-se ca ai la dispozitie mai mult spatiu pentru instalatie.

Daca te intereseaza doar un montaj usor si e vorba de o locuinta de dimensiuni moderate si mici, cum sunt casele sau apartamentele, nu ai niciun motiv sa nu alegi varianta murala de montaj la centrala pe gaz. Aceste produse sunt supendate pe perete, ocupand oarte putin spatiu, sunt usoare si pot oferi valori bune de putere.

 

Producatorul: Cateva dintre cele mai apreciate branduri pentru produse vandute in Romania sunt : Ferroli, Motan, Immergas, Buderus, Protherm, Vaillant si Ariston. E destul de important sa te asiguri ca furnizorul de la care cumperi este unul de incredere.

 

 

In acest scop, poti consulta ratingul online pe care il au produsele vizate sau sa vizitezi diverse forumuri, unde multi cumparatori isi pot spune parerea. In plus, te sfatuim sa te uiti si la garantie, asigurandu-te in prealabil de calitatea serviciilor de interventie pentru clienti.

Pentru potentialele persoane interesate unde gasesc centrale termice pe gaz la preturi bune, avem cateva recomandari esentiale la achizitie. Daca vrei sa iesi mai ieftin cu toata cheltuiala, beneficiezi de cele mai interesante promotii atunci cand faci comanda online.

Nu trebuie sa te preocupe excesiv eventualitatea in care ai facut o alegere gresita, caci dupa ce comanzi de pe internet beneficiezi de aceeasi garantie, calitate si ai si posibilitatea sa returnezi modelul, cerand altul in chimb sau recuperand banii. Convinge-te de cele mai convenabile oferte la centrale termice pe gaz, consultand si clasamentul nostru de produse, aici prezentat.

 

6 comentarii la „Cea mai buna centrala termica pe gaz – 2022”

 1. La o casa cu doua etaje, si 120 m patrati pe nivel, ce centrala credeti ca ar fi buna. Doar pentru caldura, ca apa calda menajera o am prin noile instanturi cu tiraj fortat. Mii de multumiri.

  Răspunde
  • Viessmann Vitodens 100 in varianta doar pentru incalzire. Este printre cele mai bune centrale din clasa ei din ceea ce exista pe piata noastra. Este fiabila, economica, are schimbatoarele din inox, eu sunt foarte multumit de ea. Eu am varianta de 26 kw la 150 mp

   Răspunde
 2. O formula de calcul la incalzire ? De cati kw avem nevoie sa incalzim o casa de 100 m2 izolata mediu . Cate service-uri avem in cazul in care avem o problema ( sau vine un nenea care deschide centrala si spune ca placa e defecta si nu mai avem si o alta parere a altui service ) . Cum alegem brendul de centrala , in functie de ce ?

  Răspunde
  • 100×2,5 (inaltimea camerei)x50 (coeficient mediu de izolare)= 12,5kw, cam asta este in mare calculul. Eu am centrala Viessmann si am vazut ca ei au o lista cu firmele partenere se service pentru fiecare judet. Cand m-am decis asupra brandului a cantarit mult si parerea celor din jur, a prietenilor mei care s-au declarat multumiti de calitatea nemteasca

   Răspunde

Lasă un comentariu