Cea mai buna centrala termica pe gaz – 2023

Actualizat pe 10 noiembrie, 2023 de Andrei

Cum am testat cea mai buna centrala termica pe gaz?

Echipa noastra a petrecut mai mult de 100 de ore pentru a analiza cele mai bune centrale termice pe gaz de pe piata. Am reusit sa analizăm 19 produse si am aflat care este cea mai buna centrala termica pe gaz. Toata aceasta analiza adauga valoare recomandarilor noastre in care poti avea deplina incredere.

Acest articol a fost actualizat de 12 ori datorita faptului ca apar mereu produse noi pe piata, iar noi incercam sa tinem pasul cu acestea. Unul din cele mai importante aparate care nu trebuie sa lipseasca din nici o locuinta este centrala termica.

In acest ghid am incercat sa acoperim o gama larga de centrale termice astfel ca am inclus produse care pot fi folosite in spatii mai mari, sau in spatii mai mici, sau de cei care vor sa faca economii la factura de gaz.

TOP 5 CELE MAI BUNE CENTRALE TERMICE PE GAZ – 2023

1. Centrala Termica Murala în Condensare Ariston Clas One WiFi 24/24 kW

Centrala Termica Murala in Condensare Ariston Clas One WiFi 24/24 kW Gaz Natural

Vezi Pret (Black Friday)

De când am achiziționat Centrala Termica Murala în Condensare Ariston Clas One WiFi 24/24 kW Gaz Natural, am observat o îmbunătățire semnificativă în confortul casei mele. Centrala este nu doar estetic plăcută, dar și extrem de funcțională.

Unul dintre aspectele care m-a impresionat cel mai mult a fost afișajul LCD. Acesta este clar și ușor de citit, oferindu-mi toate informațiile de care am nevoie despre funcționarea centralei. Am apreciat faptul că pot vedea rapid temperatura apei și starea generală a centralei.

Schimbătorul de căldură din oțel inoxidabil este o altă caracteristică remarcabilă. Acesta asigură o eficiență ridicată și o durabilitate crescută, ceea ce înseamnă că nu voi avea probleme cu centrala pe termen lung.

Dar ceea ce m-a făcut cu adevărat să mă îndrăgostesc de această centrală este controlul vocal. Este atât de convenabil să pot controla centrala doar cu vocea mea, fără a fi nevoie să mă deplasez sau să folosesc un controler.

Ce ne-a plăcut:

 • Am fost impresionat de calitatea construcției și de designul modern al centralei. Se potrivește perfect în casa mea și nu arată ca o piesă de utilitate obișnuită.
 • Funcționalitatea WiFi este fantastică. Pot controla centrala de oriunde mă aflu, ceea ce este extrem de util atunci când sunt plecat de acasă și vreau să mă asigur că casa este caldă când mă întorc.
 • Eficiența energetică este remarcabilă. Am observat o scădere semnificativă a facturilor mele de energie de când am instalat această centrală.

Ce nu ne-a plăcut:

 • Am avut unele probleme cu conectivitatea WiFi la început. A fost nevoie de câteva încercări pentru a stabili o conexiune stabilă.
 • Instrucțiunile de instalare au fost puțin confuze. Aș fi apreciat dacă ar fi fost mai clare și mai detaliate.
 • Deși controlul vocal este o caracteristică impresionantă, uneori nu recunoaște comenzi specifice, ceea ce poate fi frustrant.

2. Centrala murala in condensare Ariston Cares S 24

Centrala murala in condensare Ariston Cares S 24

Vezi Pret

Am avut ocazia să folosesc centrala murală în condensare Ariston Cares S 24 și pot spune că experiența a fost una pozitivă. Centrala se evidențiază prin tehnologia de condensare de înaltă eficiență care oferă un confort sporit. Unul dintre aspectele care m-a impresionat cel mai mult a fost schimbătorul de căldură din oțel-inox, care asigură o durabilitate și fiabilitate crescută.

Centrala vine cu un design robust, datorită panoului frontal metalic, și un afișaj LCD cu butoane din silicon care facilitează interacțiunea cu utilizatorul. Un alt avantaj major este manometrul frontal care permite o vizualizare clară a presiunii. Pentru cei care folosesc GPL, centrala este compatibilă cu acesta printr-un kit opțional.

În ceea ce privește instalarea și întreținerea, procesul este simplificat, ceea ce înseamnă un cost redus de întreținere. De asemenea, dimensiunile reduse ale centralei facilitează o instalare ușoară. Un alt aspect demn de menționat este faptul că produsul este Made in Italy, ceea ce garantează o calitate superioară.

Ce ne-a plăcut

 • Am fost foarte mulțumit de faptul că apa preparată vine aproape instant și că tine caloriferele calde mult mai mult timp după ce se oprește. Pentru apartamentul meu, centrala a fost ideală.
 • Calitatea și performanța centralei sunt excelente. Raportul calitate-preț este foarte bun.
 • Am apreciat și faptul că este un produs realizat în Italia, ceea ce m-a convins de calitatea sa.

Ce nu ne-a plăcut

 • Am avut o experiență neplăcută cu pompa care a picat după doar 21 de zile. Centrala a avut și probleme cu placa și a fost zgomotoasă.
 • Apa caldă nu a fost constantă, venind când prea fierbinte, când prea rece.
 • Am avut și o problemă cu manometrul care s-a umplut cu apă și a început să curgă.

3. Centrala termica pe gaz in condensare IMMERGAS VICTRIX OMNIA 25

IMMERGAS VICTRIX OMNIA 25

Vezi Pret

Centrala, care funcționează pe bază de gaz în condensare, este ideală pentru locuințe și oferă preparare de apă caldă menajeră în regim instant. Unul dintre aspectele care m-a impresionat cel mai mult este compactitatea sa, care permite instalarea în diverse spații, indiferent de dimensiuni.

Centrala este echipată cu un modul de condensare din otel inox și un sistem de ardere cu preamestec total. Acest lucru garantează o eficiență ridicată și o durabilitate crescută. De asemenea, serpentina unică din otel inox asigură o fiabilitate înaltă și reduce riscul de fisurare.

Un alt avantaj major al centralei este pompa de circulație de clasa „A”, care permite economii semnificative în comparație cu pompele tradiționale. Centrala este, de asemenea, echipată cu un control electronic al arderii, care optimizează amestecul de combustibil și asigură o ardere eficientă.

Ce ne-a placut

 • Raport calitate-preț: Centrala oferă o valoare excelentă pentru prețul său.
 • Eficiență: Comparativ cu alte centrale pe care le-am avut, aceasta este mult mai eficientă și silențioasă.
 • Design compact: Am apreciat faptul că poate fi instalată în diverse locații fără a ocupa mult spațiu.
 • Performanță: Centrala funcționează fără probleme și oferă apă caldă instant.

Ce nu ne-a placut

 • Zgomot: Deși este mai silențioasă decât alte modele, tot produce un zgomot care poate fi deranjant pentru unele persoane.
 • Probleme cu vana de gaz: După o utilizare intensivă, am avut o problemă cu vana de gaz, dar a fost rezolvată rapid de serviciul tehnic.
 • Necesită setări software: Pentru a schimba tipul de gaz, este necesar un reglaj în software-ul centralei, ceea ce poate fi complicat pentru unii utilizatori.

4. Centrala murala in condensare ariston genus one 24, 24 kw, schimbator primar inox, interfata cu ecran tactil

Vezi pretul pe eMag

Aceasta centrala e una in condensare, ceea ce inseamna ca e foarte eficace din punct de vedere energetic. Ea are un randament maxim de incalzire de 108% si o eficienta a consumului de gaze de 97.4%. Face parte din clasa A (80W) si poate folosi cel mult 2.33 mc/h.

Alte detalii importante pe care trebuie sa le mai stii sunt urmatoarele: apa calda se pregateste instant, gazele sunt evacuate fortat, puterea maxima cu care lucreaza e de 23.6 kW, debitul de apa calda e de 11 l/min, iar suprafata in care poate fi utilizata nu trebuie sa fie mai mare de 180 mp.

Controlul acestui produs e simplu de facut, deoarece exista un panou de comanda cu ecran digital si butoane tactile. E dotat cu functii utile precum: auto, comfort, detectare situatii anormale, programare orara sau autodiagnoza activa. Dimensiunile acestui produs sunt de 74.5 x 40 x 31.5 cm si se monteaza pe perete, avand o greutate de 32.7 kg. Pachetul include si kitul de evacuare a gazelor arse.

Avantaje
 • Ofera un randament bun, de 108%, gratie faptului ca e un model ce functioneaza in condensare.
 • O poti folosi si pentru a incalzi apa calda menajera, avand un debit de 11 l/min.
 • Se poate controla cu usurinta prin panoul de comanda digital si a butoanelor cu touchscreen intuitive.
 • E un model cu tiraj fortat, iar kitul de evacuare a gazelor e inclus in pachetul de achizitie.
Dezavantaje
 • Avand in vedere faptul ca e recomandata pentru cel mult 180 mp, va fi cu adevarat eficienta doar in apartamente si in casele mici.

5. Centrala termica in condensare buderus logamax plus gb072k-24 kw v2

Vezi pretul pe eMag

Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2 e o centrala potrivita pentru incaperile rezidentiale, cu suprafete de 150-190 mp, pe care le va incalzi si in care poate furniza si apa calda in regim instant, cu un debit de 12 l/min. De mentionat ca puterea e de 24 kW, iar modelul lucreaza in condensare, fiind obtinut un randament de 107.9%. Asta inseamna nu doar ca va avea un consum de energie mai scazut, dar si ca va elimina noxe mai putine.

Schimbatorul de caldura e unul eficient, construit dintr-un aliaj pe baza de aluminiu-siliciu, iar centrala e construita asa incat sa ofere acces rapid la componentele interioare, pentru a interveni fara probleme in cazul unei defectiuni. Are tiraj fortat, kitul de evacuare intra in oferta, iar o dotare foarte apreciata si utila in anotimpurile reci este protectia la inghet.

Centrala are panou de comanda digital si intuitiv de urmarit, astfel ca vei fi mereu la curent cu modul de functionare al dispozitivului. Se monteaza pe perete si, din cauza unei adancimi de 350 mm si unei inaltimi de 840 mm va ocupa mai mult spatiu, asa ca asigura-te ca exista suficient loc pentru ea. In orice caz, abia o vei auzi functionand, caci e foarte silentioasa (emite cel mult 36 dB).

Avantaje
 • Centrala in condensare pentru incalzirea incaperilor mari, de pana la 192 m².
 • Are un consum mai redus de energie si emite mai putine noxe, multumita sistemului de functionare.
 • Produce apa menajera in mod instant, furnizand un debit de 12 l/min.
 • Este foarte silentioasa – 36 dB.
 • Kitul de evacuare este inclus in pachet.Are garantie extinsa pe 36 de luni.
Dezavantaje
 • E ceva mai voluminoasa si mai grea (44kg).

 

Cum alegi o centrala termica pe gaz buna

 

Ghidul Cumparatorului

Daca vrei sa beneficiezi de un sistem de incalzire pentru locuinta si te intrebi ce sa alegi, centrala electrica sau pe gaz, deocamdata cel mai preferat combustibil ramane gazul. Varianta electrica se foloseste numai in zonele in care nu este prezenta o conexiune la reteaua de distribuire a gazelor naturale, iar costurile de functionare si intretinere la asa ceva sunt cam ridicate.

Din acest motiv, si daca au posibilitatea, multi romani prefera sa isi cumpere centrale pe gaz pentru case, considerand asta o solutie indeajuns de profitabila.

In plus, exploatarea este una foarte confortabila pentru posesor, intrucat dispozitivele respective necesita cheltuieli minime de intretinere si reparatii destul de rare, iar durata de viata este in medie de 10 ani.

Pentru cei convinsi ca trebuie sa faca aceasta achizitie si care doresc sa determine unde gasesc centrale termice pe gaz la un pret bun, am realizat un ghid de alegere a produsului adecvat, in functie de mai multe criterii esentiale in determinarea performantelor in raport cu nevoile fiecarui tip de utilizator. Iata ce puncte importante trebuie sa bifezi pe lista caracteristicilor.

 

Tipuri de centrale termice pe gaz : ai de ales intre modelul conventional si o varianta in condensare.

Cand nu iti permiti o investitie pe masura, te vei multumi cu varianta clasica, ce iti va oferi un randament de 90 – 95% ca eficienta energetica. Consideram aceasta valoare una adecvata pentru orice tip de utilizator, motiv pentru care aceste produse sunt inca foarte apreciate pe piata si, momentan, cele mai cumparate.

Daca vrei sa iti amortizezi cheltuiala mai rapid, dar poti aloca si ceva mai multe fonduri achizitiei, nu mai ramane urma de indoiala ca trebuie sa alegi una dintre cele mai bune centrale pe gaz cu condensare. Cu o eficienta energetica ce depaseste 100%(uneori ajungand la 106 – 109%), aceste dispozitive te vor ajuta sa consumi mai putin si sa ai parte de mai multa caldura pentru calorifere si apa menajera. Randamentul sporit se datoreaza metodei de recuperare a energiei calorice prin condens, posibila pe baza unor sisteme specifice.

Daca incerci sa afli cat consuma o centrala pe gaz din aceasta categorie, e de ajuns sa mentionam, conform studiilor, ca foloseste  cu pana la 35% mai putin combustibil, obtinandu-se aceeasi cantitate de caldura in comparatie cu cea oferita de o piesa conventionala.

Totusi, o singura conditie este esentiala pentru functionarea corecta : anume sa instalezi corpuri radiante foarte mari, deci pentru camere spatioase, intrucat pe circuitul de intoarcere temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 55 de grade Celsius ca sa se respecte principiul condensarii.

 

Parametrii de folosinta: Pentru performantele dispozitivului, cei mai importanti sunt : puterea termica nominala oferita, tipul de tiraj intrebuintat, debitul de apa calda si suprafata pe care o poate avea intregul spatiu incalzit.

Puterea se exprima in kilowati si va fi expusa sub forma a doua valori, cea minima si cea maxima. Daca te intereseaza o centrala de apartament pe gaz, poti sa cauti in gama pieselor ce ofera in jur de 24kW maxim, suficient de bune pentru spatii cu o singura baie si bucatarie.

Cand locuiesti la casa sau planuiesti sa incalzesti in acest mod o resedinta de vacanta pe timpul iernii, poti extinde cautarile in zona produselor cu 28 – 30kW. Daca detii doua bai, iti recomandam varianta de 28kW, iar daca ai o locuinta ce depaseste 200mp ca suprafata, n-ar strica sa te asiguri ca alegi o putere de 32kW sau poate mai mult(pentru pensiuni, de exemplu).

Tirajul poate fi natural sau fortat si se refera la modalitatea in care este aspirat aerul necesar arderii gazelor. Cea mai uzuala si mai recomandata solutie pentru apartamente si pentru instalarea in incaperi cu suprafata redusa este cea cu tiraj fortat.

Noi o recomandam si pentru case sau vile, in general pentru locuinte rezidentiale, deoarece camera de ardere este etansa, alimentandu-se cu aer din exteriorul cladirii.

La tirajul natural se utilizeaza o camera de ardere deschisa, in care se absoarbe oxigen din aerul camerei in care instalezi centrala. Daca planuiesti sa montezi produsul in propria sa incapere, utilata cu priza de aer, poti alege aceasta optiune.

Debitul de apa calda necesar, ca si puterea, se calculeaza in functie de numarul de consumatori. Se considera ca, pentru un singur robinet deschis la maxim, debitul e de 11l de apa pe minut, in timp ce la un cap de dus curg in jur de 8l intr-un minut. La apartamente, unde se pot folosi in medie doi consumatori simultan pentru apa calda, un debit de 10l/min oferit de centrala va fi suficient.

Daca adaugi in schema doua bai si apa menajera calda la bucatarie, pe langa un debit dublu, ai nevoie si de circa 30kW ca putere. Modelele care incorporeaza si boiler cu serpentina sunt optime in cazul resedintelor mari, cu necesitati extinse de apa calda.

Si spatiul gestionat se calculeaza cand incerci sa determini care este cea mai buna centrala termica pe gaz pentru locuinta ta. Pentru apartamente si resedinte mai mici de 180 metri patrati, foloseste o piesa cu tiraj fortat de putere moderata(24kW), dar pentru 240 – 250mp iti va trebui un model cu 10kW mai puternic.

 

Functiile: Te sfatuim sa te informezi despre sistemul de diagnoza si implicit despre panoul de control.

Prima optiune iti ofera tot felul de informatii despre modul de functionare a sistemului, indicand eventuale erori sau o comportare defectuoasa si , de multe ori, permitand chiar proprietarului sa remedieze problema, inainte sa aiba nevoie de asistenta profesionala.

De pilda, daca pornesti centrala fara ca robinetul pentru apa sa fie deschis ca sa o alimenteze, un semnal de alerta afisat si luminos va fi emis. La fel se poate intampla in cazul lipsei alimentarii cu gaz sau dupa o pana de curent.

Pentru a reusi sa faci toate setarile dorite, in cel mai rapid si mai usor mod, iti recomandam sa alegi un panou de comanda simplu, cat mai intuitiv. Apreciem display-urile electronice sau cu alerte LED, care iti permit sa citesti mai bine parametrii de functionare.

Daca esti de moda veche, un panou mecanic va fi la fel de bun. Nu trebuie sa lipseasca indicatorul de presiune, iar daca poti face conexiunea si cu un termostat portabil, poti spune ca ti-ai luat de-o grija.

 

Fiabilitatea: Senzorul care nu trebuie sa lipseasca din structura unei centrale termice pe gaz de top se numeste electrod de ionizare si are rolul de a distinge daca alimentarea cu gaz se face in conditii normale sau daca presiunea acestuia este prea mica.

Daca vrei sa beneficiezi de masuri de siguranta suplimentare, iti putem recomanda un produs care poate incorpora senzori suplimentari de detectie, pentru foc, fum sau scurgeri de gaz.

Ca sa nu ai parte de dileme in ceea ce priveste alimentarea cu aer pentru arderile interne, mai bine mizezi pe produse cu tiraj fortat, decat pe cele cu tiraj naural, dupa cum deja am explicat. Aceasta idee este clar impartasita de o mare majoritate de pareri despre cele mai bune centrale termice pe gaz.

De asemenea, este nevoie ca dispozitivul sa aiba un presostat, care detecteaza lipsa presiunii in instalatia pentru apa. Cauta marcajul CE, pentru a te asigura ca aparatul a fost certificat normelor europene si nu uita da verifici daca este asigurat cu protectie anti-inghet.

 

Pozitionarea si montajul: in functie de locul in care plasezi modelul cumparat, poti alege intre produse de pardoseala si centrale termice murale pe gaz. Pentru spatii foarte mari, vile, pensiuni si case in constructie, recomandam alegerea variantei pentru pardoseala, presupunandu-se ca ai la dispozitie mai mult spatiu pentru instalatie.

Daca te intereseaza doar un montaj usor si e vorba de o locuinta de dimensiuni moderate si mici, cum sunt casele sau apartamentele, nu ai niciun motiv sa nu alegi varianta murala de montaj la centrala pe gaz. Aceste produse sunt supendate pe perete, ocupand oarte putin spatiu, sunt usoare si pot oferi valori bune de putere.

 

Producatorul: Cateva dintre cele mai apreciate branduri pentru produse vandute in Romania sunt : Ferroli, Motan, Immergas, Buderus, Protherm, Vaillant si Ariston. E destul de important sa te asiguri ca furnizorul de la care cumperi este unul de incredere.

 

 

In acest scop, poti consulta ratingul online pe care il au produsele vizate sau sa vizitezi diverse forumuri, unde multi cumparatori isi pot spune parerea. In plus, te sfatuim sa te uiti si la garantie, asigurandu-te in prealabil de calitatea serviciilor de interventie pentru clienti.

Pentru potentialele persoane interesate unde gasesc centrale termice pe gaz la preturi bune, avem cateva recomandari esentiale la achizitie. Daca vrei sa iesi mai ieftin cu toata cheltuiala, beneficiezi de cele mai interesante promotii atunci cand faci comanda online.

Nu trebuie sa te preocupe excesiv eventualitatea in care ai facut o alegere gresita, caci dupa ce comanzi de pe internet beneficiezi de aceeasi garantie, calitate si ai si posibilitatea sa returnezi modelul, cerand altul in chimb sau recuperand banii. Convinge-te de cele mai convenabile oferte la centrale termice pe gaz, consultand si clasamentul nostru de produse, aici prezentat.

 

6 comentarii la „Cea mai buna centrala termica pe gaz – 2023”

 1. La o casa cu doua etaje, si 120 m patrati pe nivel, ce centrala credeti ca ar fi buna. Doar pentru caldura, ca apa calda menajera o am prin noile instanturi cu tiraj fortat. Mii de multumiri.

  Răspunde
  • Viessmann Vitodens 100 in varianta doar pentru incalzire. Este printre cele mai bune centrale din clasa ei din ceea ce exista pe piata noastra. Este fiabila, economica, are schimbatoarele din inox, eu sunt foarte multumit de ea. Eu am varianta de 26 kw la 150 mp

   Răspunde
 2. O formula de calcul la incalzire ? De cati kw avem nevoie sa incalzim o casa de 100 m2 izolata mediu . Cate service-uri avem in cazul in care avem o problema ( sau vine un nenea care deschide centrala si spune ca placa e defecta si nu mai avem si o alta parere a altui service ) . Cum alegem brendul de centrala , in functie de ce ?

  Răspunde
  • 100×2,5 (inaltimea camerei)x50 (coeficient mediu de izolare)= 12,5kw, cam asta este in mare calculul. Eu am centrala Viessmann si am vazut ca ei au o lista cu firmele partenere se service pentru fiecare judet. Cand m-am decis asupra brandului a cantarit mult si parerea celor din jur, a prietenilor mei care s-au declarat multumiti de calitatea nemteasca

   Răspunde

Lasă un comentariu