Actualizat pe 19 martie, 2022 de Andrei
Cum am testat cea mai buna plita pe gaz?
Echipa noastra a petrecut mai mult de 50 de ore pentru a analiza in detaliu cele mai bune plite pe gaz de pe piata. Am reusit sa analizam 12 produse si am aflat care este cea mai buna plita pe gaz. Toata aceasta analiza adauga valoare recomandarilor noastre in care poti avea deplina incredere.
Acest articol a fost actualizat de mai bine de 16 ori datorita faptului ca apar mereu produse noi pe piata, iar noi incercam sa tinem pasul cu acestea.
Pentru ca gazul este inca mai ieftin decat curentul electric, plitele care folosesc acest tip de combustibil raman printre cele mai populare, in special pentru familiile in care se gateste mult si care doresc sa faca economie la facturile de utilitati. Achizitionate independent, sau la pachet cu un cuptor electric ori pe gaz, aceste dispozitive iti pot pune la dispozitie puterea necesara pentru a gati eficient si rapid.
TOP 5 CELE MAI BUNE PLITE PE GAZ– 2022
1. PLITA INCORPORABILA HANSA BHGW63111035, GAZ, 4 ARZATOARE, APRINDERE ELECTRICA, 60 CM, STICLA ALBA
Hansa BHGW63111035 este o plita incorporabila pe gaz, ce oscileaza de la o functionalitate clasica spre un design nonconformist. Din punct de vedere estetic, prezinta elemente ce o evidentiaza cert de produsele competitoare. Remarcam, in special, gratarele minimaliste si sticla alba termorezistenta, ce ofera un contrast interesant cu arzatoarele si panoul de control mecanic.
Plita incorporabila Hansa BHGW63111035 dispune de o alimentare clasica pe gaz, o resursa inflamabila care deseori poate cauza probleme. Ei bine, inginerii germani au luat in calcul acest lucru si au venit in ajutor cu niste sisteme simple dar utile. Fiecare arzator a fost echipat cu supape speciale de siguranta ce vor opri instant alimentarea, in cazul stingerii accidentale a flacarii. De asemenea, problema aprinderii greoaie a fost solutionata prin intermediul unui sistem de aprindere electrica, prin scanteie, incorporat in buton.
Puterea plitei Hansa BHGW63111035 variaza de la 1 kW pe arzatorul mic, pana la 2.8 kW pe arzatorul special cu tripla coroana, de tip Wok. Gratarele, pe langa faptul ca sunt estetice, favorizeaza si curatarea zonala. In schimb stabilitatea pe care acestea le-o ofera vaselor in care gatiti este mai mica decat in cazul celor clasice. Curatarea plitei incorporabile Hansa BHGW63111035 este facilitata de suprafata perfect neteda, ce nu ofera aderenta murdariei.
Sincer sa fiu, este una dintre cele mai aspectuase plite incorporabile pe care le-am vazut. Desi poate nu este cea mai subtire, sticla de foarte buna calitate intr-o culoare Quartz Light arata exceptional. Se curata foarte usor iar petele de mudarie se vad mult mai greu decat pe culoarea neagra. Din pacate nu dispune si de un afisaj de tip LCD pe partea frontala, dar are niste rotite mecanice cromate care arata bine. Cantareste in jur de 12,5 Kg iar dimensiunile de incorporare sunt: 4,9cm inaltime, 59cm latime si 51cm adancime.
Dispune de 4 arzatoare, dintre care 2 normale, unul mic si un arzator Wok. In teorie, acest lucru reprezinta faptul ca este suficienta pentru o familie formata din 2-4 membrii care gateste ocazional. Puteti folosi vase voluminoase fara probleme intrucat suprafata arzatoarelor normale va permite acest lucru. Desi aceasta informatie poate nu vi se pare relevanta, sunt foarte multe plite incorporabile care au zone de gatit cu suprafete mici unde nu incap oale, ceaunuri etc.
Whirlpool GOA 6425S se incadreaza in categoria plitelor pe gaz, deci nu este cu inductie. Singurul lucru electric il reprezinta aprinderea, fiind astfel mai usor si comod de aprins zonele de gatit. Arzatoarele au un randament crescut iar inginerii de la Whirlpool ne promit un consum redus de energie cu pana la 20 de procente.
Datorita unor ajustari speciale facute de Whirpool si de care nu am prea multe informatii, puterea flacarilor este valorificata intr-un mod foarte eficient si uniform, rezultand astfel in timpi mai mici pentru fierbere, prajire, incalzire etc. Nu va pot spune in detaliu cum funtioneaza aceasta tehnologie, dar cu siguranta rezultatele sunt excelente. Pentru persoanele care nu au foarte mult timp la dispozitive pentru gatit, o astfel de ajustare este bine venita.
In cazul in care nu ati facut deja trecerea la o plita incorporabila, indiferent ca vorbim despre una pe gaz sau pe inductie, recomandarea mea este sa o faceti cat de curand. Acestea ofera tehnologii mai noi, consumuri mai mici si arata mult mai bine decat aragazurile traditionale. Ganditi-va numai la cat spatiu economisiti cu o astfel de plita si cate lucruri/obiecte puteti pune in locul pe care-l ocupa un aragaz. Pana la urma sa fim seriosi, o bucatarie cu aparate electrocasnice incorporabile este mult mai practica si moderna decat o bucatarie cu electrocasnice conventionale. Mai mult decat atat, sunt construite din materiale calitative care se intretin si curata foarte usor.
Acest model are o forma usor retro, insa in acelasi timp moderna. Fiind vorba de un model incorporabil, plita se poate integra usor in mobilierul de bucatarie. Utilizatorii apreciaza acest gen de dispozitive, mai ales in cazul bucatariile moderne, al caror mobilier este special proiectat pentru a incorpora plite si cuptoare. Liniile drepte sunt cele care denota seriozitate si fac din acest model de plita unul usor de gestionat.
Din punct de vedere al numarului de arzatoare, in cazul acestei plite vorbim de 4. Este vorba, mai exact, de 4 zone de gatit ideale pentru a fierbe, incalzi sau prapara mancaruri. Dintre acestea, unul dintre arzatoare este de tipul Wok. Acest lucru inseamna un model foarte rapid care ii ajuta pe utilizatorii modelului Electrolux KGS6436SX sa economiseasca timp.
Dispozitivul beneficiaza de aprindere electrica, fapt care faciliteaza folosirea sa. Mai precis, printr-o simpla apasare de buton se poate rezolva aprinderea ochiurilor plitei. Acestea sunt inconjurate de flacari suficient de puternice incat sa diminueze considerabil procesul de gatit.
Iar pentru cei care se tem de aprinderea pe baza de gaz, avem o veste linistitoare. Datorita sistemului de siguranta, in cazul acestei plite vorbim de o aprindere fara griji. Iar daca cumva flacara se stinge, atunci utilizatorul nu trebuie sa se teama ca plita ar putea exploda. Intervine sistemul de siguranta despre care va vorbeam si flacara este tinuta sub control.
Gratarul de fonta confera sustinere pentru toate tipurile de vase,a stfel incat acestea sa nu se dovedeasca foarte grele, chiar daca sunt incarcate cu alimente. Dincolo de asta, Electrolux KGS6436SX este dotat cu suporturi de tipul BriodgeBurner, durabile si stabile. Vasele nu se rastoarna si nici nu sunt usor de doborat.
Arctic ARNGW64127SB este o plita incorporabila spatioasa, care arata foarte bine, ce poate fi usor de asortat si de potrivit cu piesele de mobilier si chiar restul electrocasnicelor. Poate fi o alegere interesanta, insa mai multe detalii va vom oferi in cele ce urmeaza.
Plita incorporabila Arctic ARNGW64127SB este prevazuta cu alimentare pe gaz, motiv pentru care a fost implementat sistemul de siguranta sub forma unor supape amplasate la nivelul fiecarui arzator care are rolul de a opri imediat alimentarea cu gaz in cazul in care flacara se va stinge intamplator. In plus, dispune de sistem de aprindere electrica prin scanteie la nivelul fiecarui buton.
De asemenea, aceasta dispune de patru arzatoare de dimensiuni diferite: un arzator mic, doua arzatoare normale si un arzator dublu de tip WoK. Fiecare arzator prezinta cate un gratar minimalist care ofera o curatare mai facila plitei, insa de pe alta parte, este posibil ca vasele sa nu mai aiba aceeasi stabilitate ca in cazul gratarelor mai mari.
Plita Arctic ARNGW64127SB este realizata din sticla de culoare neagra, beneficiind de un design foarte elegant. In zona laterala, se afla cele patru butoane ce permit pornirea si oprirea arzatoarelor. Se poate curata foarte usor cu o carpa moale, nefiind recomanda utilizarea de produse abrazive. Dimensiunile acesteia sunt de 4.6 cm inaltime, 64.6 cm latime si 52.5 cm adancime, avand o greutate de 12.8 kg.
Arctic ARNGW64127SB este o plita incorporabila care arata foarte bine si functioneaza eficient, de care cumparatorii actuali sunt foarte multumiti. Apreciaza faptul ca este spatioasa, pot utiliza si vase mai voluminoase, se curata usor si s-a incadrat foarte bine in decorul bucatariei, pentru ca negrul este foarte usor de asortat atat cu mobilierul, cat si cu restul electrocasnicelor din bucatarie. O recomanda si altor utilizatori si sunt de parere ca raportul calitate/pret este unul avantajos.
5. PLITA INCORPORABILA BEKO HIAG64225SX, GAZ, 4 ARZATOARE, INOX
Aparatele electrocasnice din inox au intotdeauna un farmec aparte, desi se pot dovedi destul de greu de mentinut intr-o forma impecabila. Daca te atrage o astfel de varianta, iti propunem modelul HIAG64225SX, o plita cu gaz de la Beko, cu patru arzatoare si putere de 7.4kW.
Formatul este unul standard, cu latime de 60cm, iar gratarul din fonta acopera integral suprafata, oferind o stabilitate foarte buna vaselor. Este compus din doua segmente, deci il poti scoate si curata usor. Ai la dispozitie un arzator mare, de 2.9kW, doua normale, de 2kW, si unul mic, de 1kW, cu tehnologie cu eficienta ridicata de functionare, care se concretizeaza in economie de timp si consum redus de gaz.
Aceasta plita pe gaz Beko include panou de control de tip mecanic, cu butoane rotative argintii, realizate din material de calitate buna, durabil, iar ochiurile sunt prevazute cu aprindere electrica si oprire de siguranta, care se activeaza in cazul stingerii flacarii.
Mai multe informatii
Modul de instalare, numarul de arzatoare, materialele din care sunt concepute – sunt doar o parte dintre criteriile detaliate in acest ghid, pe care este important sa le ai in vedere daca doresti sa cumperi o plita pe gaz, ieftina si buna, pentru casa ta.
Incorporabila sau independenta: Iti recomandam o varianta independenta, care se asaza pe blat, daca doresti o plita pe gaz, la un pret bun, care sa nu necesite montaj sau ai nevoie de o solutie temporara, pana cand vei putea achizitiona un aragaz sau un cuptor cu plita incorporabila.
Tine cont de faptul ca, spre deosebire de plita electrica, cea independenta pe gaz nu iti ofera aceeasi mobilitate, pentru ca pozitionarea este conditionata de conectarea la gaz. In schimb, va ocupa loc pe blat si vei avea mai mult de curatat decat in cazul unei alternative incorporabile, care este in general de preferat. Optiunile integrate in mobilier sunt mai elegante, ocupa mai putin spatiu vizual, arata mai bine si sunt mai simplu de intretinut, motiv pentru care sunt si recomandate de numeroase pareri despre cele mai bune plite pe gaz, in special pentru bucatariile moderne si de dimensiuni reduse.
Dimensiuni: Marimea plitei este mai importanta in cazul celor incorporabile, care trebui sa se potriveasca perfect in blatul pe care il ai la dispozitie. Indiferent de varianta aleasa, trebuie insa sa cantaresti cu grija numarul de arzatoare, raportat la suprafata pusa la dispozitie pentru asezarea oalelor si tigailor.
Standardul este un format de 51 – 53cm pe 58 – 60cm pentru 4 ochiuri. Daca obisnuiesti sa folosesti recipiente mici sau nu crezi ca vei utiliza prea des toate arzatoarele, te poti descurca linistit cu un model mai micut. Pentru familiile care obisnuiesc insa sa prepare cantitati mari, in vase voluminoase, este importanta o suprafata mai mare, fiind mai potrivite modele cu latime de 65cm sau mai mari.
Material si design: Cele mai populare materiale pe care le vei gasi in constructia modelelor de plite pe gaz, ieftine si bune, de pe piata, sunt: tabla emailata, inoxul si sticla securizata. Tabla emailata se foloseste mai putin in prezent, si este inclusa in optiunile cu design retro sau rustic. Este un material care se intretine relativ usor si care scade pretul produsului, insa se infierbanta destul de tare, degajand caldura pe suprafata blatului si se potriveste mai putin bine in bucatariile moderne.
Modelele de plite pe gaz, la preturi bune, din inox, sunt cele mai populare si mai cautate. Vorbim in acest caz despre un material rezistent la uzura, soc mecanic si termic, care arata si foarte bine, atat in interioarele minimaliste sau moderne, cat si in cele ceva mai clasice. Punctele slabe ale inoxului sunt colectarea de pete la atingere sau din cauza scurgerilor de lichide si zgarierea si matuirea, care se instaleaza in timp, daca nu il intretii cum trebuie si aplici solutii abrazive de curatare. Daca doresti o plita din inox iti recomandam deci o versiune din inox superior sau inox anti-amprenta, variante mai usor de curatat si intretinut.
Optiunile din sticla sunt ceva mai noi pe piata. Arata impecabil, aducand cu ele aspectul elegant al plitelor electrice, cele de calitate rezista destul de bine la zgarieturi, chiar mai bine decat inoxul, insa se pot crapa sau chiar sparge daca scapi din greseala un obiect greu pe suprafata. Reziduurile care nu apuca sa se usuce foarte tare se curata extrem de usor de suprafata neteda, dreapta si lucioasa, in timp la cele uscate vei avea si aici de lucru.
Gratarul: Desi pare un element secundar, gratarul este cel care asigura stabilitatea recipientelor si influenteaza usurinta cu care poti mentine plita curata. Ai de ales, in general, intre otel emailat si fonta. Majoritatea persoanelor sunt de acord ca gratarul din fonta este cel mai bun, fiind mai rezistent in timp, dar si mai putin alunecos, pentru ca suprafata sa nu este atat de fina ca emailul.
Poti opta de asemenea pentru gratar integral, unul din 2 – 3 segmente, dar care acopera intreaga suprafata, sau pentru o plita pe gaz, la pret bun, cu gratare individuale, pe fiecare arzator in parte. Ca regula generala, cu cat ai la dispozitie segmente mai mici, cu atat iti va fi mai usor sa le pui la inmuiat si sa le cureti, daca se murdaresc serios. Pe de alta parte, gratarele individuale, desi mai aspectuoase, ofera ceva mai putina stabilitate, iar pe o suprafata din sticla nu asigura deloc protectie la soc mecanic.
Putere si numar arzatoare: La acest capitol este important sa vizezi modele cu cel putin un arzator de 2.7 – 3kW, de tip wok, daca gatesti mult si ai nevoie de procesare termica rapida. Altfel, te vei descurca lejer si cu cele standard, de pana la 2.4kW.
Modelele cu un singur arzator sunt ideale pentru utilizari ocazionale, in case de vacanta, garsoniere etc. Daca vrei sa poti gati cat de cat lejer la un astfel de dispozitiv, iti recomandam insa sa te orientezi spre o plita cu gaz si 2 ochiuri sau chiar trei, pentru a putea incalzi mai mult de un recipient. Cele mai populare modele sunt cele cu 4 arzatoare, in timp ce versiunile cu 5 sau 6 sunt preferate in familiile mari.
Functii: La categoria functii suplimentare, dispozitivele cu gaz nu sunt la fel de ofertante ca cele electrice. Indiferent de ce alte optiuni mai ofera, este bine sa te asiguri intotdeauna ca plita pe care o cumperi include oprire automata de siguranta, in caz de stingere accidentala a flacarii.
Pe lista functiilor utile mai este inclusa cea de aprindere electrica, care elimina necesitatea chibriturilor, insa implica de regula achizitionarea unui stecher, cele mai multe modele fiind livrate fara acest accesoriu. Cele mai bune plite pe gaz iti vor mai pune la dispozitie, in plus, si arzatoare cu eficienta sporita si o viteza mai mare de incalzire.
Montarea plitei pe gaz – precautii si sfaturi
Indiferent daca alegi sa cumperi un pachet cu plita pe gaz si cuptor electric sau doar o plita simpla pe gaz, este important sa retii ca legatura la reteaua de gaz a locuintei trebuie realizata sau verificata de catre un specialist. Eviti astfel un potential accident nefericit, care se poate produce daca conexiunea nu este facuta cum trebuie. Citeste, mai jos, ce alte aspecte importante trebuie sa ai in vedere la montarea unui astfel de dispozitiv.
Verifica produsul si accesoriile incluse in pachet
Primul pas in montajul oricarui tip de plita, indiferent ca functioneaza cu gaz sau energie electrica, consta in despachetarea atenta a produsului si accesoriilor incluse si verificarea integritatii dispozitivului. Nu monta un produs crapat, ciobit, stramb sau cu defecte la punctele de conectare.
Masoara corect furtunul de alimentare cu gaz
Furtunul pentru conectarea la reteaua de gaz nu este de regula inclus in pachet, pentru ca se cumpara in functie de distanta la care vei monta dispozitivul fata de sursa de gaz. Masoara cu atentie distanta si cumpara suficient furtun, astfel incat acesta sa nu stea tensionat. Impreuna cu furtunul primesti si garnituri, iar fixarea la plita si la teava de gaze se realizeaza cu ajutorul unui cleste care permite strangerea ferma.
Buretele autoadeziv si masticul
Daca este vorba despre o plita incorporabila, este important sa sigilezi cum trebuie marginile, astfel incat murdaria sa nu patrunda pe sub dispozitiv cand gatesti. La versiunile din tabla emailata si inox vei folosi mastic, livrat uneori cu produsul, dar nu in toate cazurile.
In schimb, daca ai optat pentru o versiune din sticla securizata, este bine sa stii ca in acest caz etansarea se face cu ajutorul unui burete autoadeziv, care are rolul si de a prelua din socul mecanic. Astfel, daca scapi cumva o oala pe suprafata plitei, ai sanse mai mari sa nu apara fisuri.
Verifica atent punctele de conectare la gaz
Dupa ce ai asezat plita si ai conectat furtunul la reteaua de gaze trebuie, obligatoriu, sa testezi siguranta conexiunii. Verificarea se face prin aplicarea unei spume, pe care o poti obtine din apa si sapun sau detergent, ori pulverizand dintr-un spray cu solutie de curatat vase. Daca exista o scurgere de gaz, spuma va face clabuci greu de ignorat.