Actualizat pe 19 martie, 2022 de Andrei
Cum am testat cel mai bun compresor aer?
Echipa noastră a petrecut mai mult de 60 de ore pentru a analiza cele mai bune compresoare de aer de pe piață. Am reușit să analizăm 19 compresoare și am aflat care este cel mai bun compresor aer. Toată această analiză adaugă valoare recomandărilor noastre în care poți avea deplină încredere.
Acest articol a fost actualizat de mai bine de 10 ori datorită faptului că apar mereu produse noi pe piață, iar noi încercăm să ținem pasul cu acestea. Un compresor aer bun este de nelipsit din garajul sau atelierul tău deoarece alimentează cu aer proaspăt și de înaltă presiune diferite unelte cum ar fi pistoale pneumatice, pistoale de vopsit și multe altele.
În acest ghid am încercat să acoperim o gamă largă de compresoare aer astfel că am inclus compresoare de aer mai mici care pot fi folosite în orice garaj sau atelier și mai mari care pot fi folosite în mod profesional. Te rugăm să citești cu atenție manualul de utilizare și să ai mare grijă atunci când folosești un compresor de aer întrucât poate deveni periculos dacă nu este folosit conform indicațiilor producătorului.
Top 5 compresoare aer – 2021
Cel mai bun compresor aer pentru acasă – Steinhaus Pro-com50, 50l, 1500w, 2cp, 8bar, 206l/min
La fel ca fratele său mai mare menționat mai sus, acest compresor aer dezvolta mai puțină putere pentru un preț mai mic. Așadar este la fel de bun pentru a fi uzat în mod normal sau ocazional, dar nu este un produs care sa poate fi folosit în mod abuziv. Acesta vine dotat cu un rezervor de aer de 50 de l, o putere a motorului de 2cp respectiv 1500w și presiune de lucru de 8 bar. Este mai mult decat suficient pentru a fi folosit acasă.
Specificații:
- Putere – 2cp / 1500w
- Nivel zgomot – 97 db
- Debit de aer aspirat – 206 ll/min
- Presiune de lucru – 8 bari
- Capacitate rezervor – 50l
- Durata umplere rezervor aer la 0-8 bar: aproximativ 170 secunde
- Durata umplere rezervor aer 6-8 bar: aproximativ 40 secunde
Cel mai bun compresor aer staționar – Stager hmv0.25/250 – 2.2kw, debit aer 250l/min, 8 bar, capacitate butelie 250 l
Cu acest produs trecem într-o ligă superioară a compresoarelor de aer. Mai masiv decât competitorii săi, acest compresor de aer cu ulei dezvolta o putere similară, însă datorită rezervorului mare cu care este dotat (250l) combinat cu puterea mare pe care o dezvolta este recomandat sa fie folosit mai mult timp în poziție fixa/staționară întrucât este mai greu de manevrat. Cu toate acestea, fiind dotat cu roti poate fi mutat și dintr-o parte în alta.
Compresorul de aer Stager hmv0.25/250 este recomandat a se folosi în ateliere mai mici, în puncte de service auto și pana la linii industriale de producție.
Un alt avantaj este ca are în dotare 2 manometre alături de 2 dispozitive de cuplare rapidă, așadar poate fi folosit pe 2 linii simultan.
Specificații:
- Putere: 2200 w
- Nivel zgomot: 97 db
- Debit de aer refulat- 250 l/min
- Presiune de lucru – 8 bar
- Capacitate rezervor – 250 l
Cel mai bun compresor aer cu ulei – Steinhaus Pro-com50, 50l, 2200w, 3cp, 8 bari, 392 l/min
Cel mai bun compresor nu înseamnă ca trebuie sa fie neapărat cel mai scump sau cu funcții de ultima generatie. Este acel compresor pe care te poți baza atunci cand vrei sa indeplinesti cu bine anumite sarcini. De aceea am pozitionat compresorul de aer cu ulei steinhaus de 50l, 3CP pe primul loc în topul nostru. Este puternic dezvoltand o putere de 3cp respectiv 2200w. Este perfect atat pentru o gospodarie cat și pentru alte sarcini din afara gospodăriei. Avand o presiune de lucru de 8 bari, cu acest compresor poți vopsi, bate cuie, înșuruba și desuruba alături de o mulțime de alte activități.
Specificații:
- Putere compresor – 3cp
- Putere motor – 2200w
- Nivel zgomot – 97 db
- Debit de aer aspirat – 392 l/min
- Debit de aer refulat – 227 l/min
- Presiune de lucru – 8 bari
- Capacitate rezervor – 50l
- Durata umplere rezervor aer la 0-8 bar: aproximativ 85 secunde
- Durata umplere rezervor aer 6-8 bar: aproximativ 20 secunde
Cel mai bun compresor aer fără ulei – Stanley DN200, 1.5 cp, 6 l capacitate rezervor, 8 bar presiune lucru, 180 l/min debit aer
STANLEY reprezintă un nume cu rezonanță in construcția de compresoare de aer. In permanență lucrează sa își îmbunătățească atât performanțele cat si calitatea. Daca te hotărăști sa alegi acest compresor vei câștiga calitate din plin. Un compresor de aer foarte bun cu performante ridicate.
După cum am spus mai sus un compresor de aer fără ulei are anumite avantaje dar și dezavantaje fata de cele cu ulei. Aici îti recomandăm compresorul de aer fără ulei Stanley DN200, cu o putere de 1.5 cp, capacitatea rezervorului de 6l și presiune de lucru de 8 bari. Acesta este foarte practic, portabil și ușor de manevrat dar în același timp destul de puternic pentru a satisface nevoile zilnice. Mic si compact poate fi folosit aproape oriunde, de la o camera mica pana la garaje sau alte spatii mai mari. Ridica rapid presiunea pana la 8 bari, însă butelia fiind destul de mica, se golește destul de repede.
Fiind un compresor fără ulei, este dotat cu piston teflonat care nu necesita întreținere cu ulei așa cum sunt compresoarele cu ulei. Are o interfață prietenoasa și este foarte ușor de folosit.
Specificații:
- Putere motor : 1,5 cp / 1,1 kw
- Număr de cilindri: 1
- Capacitate butelie: 6 l
- Debit de aer aspirat: 180 l/min
- Presiune maximă de lucru: 8 bar
Cel mai bun compresor aer profesional – Michelin MB100, rezervor 100l, 250 l/min, 1,5kw
Am ales acest produs ca fiind cel mai bun compresor aer profesional întrucât este poate cel mai fiabil dintre toate. Este un model profesional cu 2 pistoane, antrenare cu curea, ungere foarte buna cu consum minim de ulei.
Acest compresor este cel mai silențios dintre toate , nivelul de zgomot resimțit la distanța de 4 metri fiind doar de 74 db. Compresorul de aer Michelin este dotat cu un motor de 1.5 kw , dezvoltând o putere de lucru de 10 bar, cu un rezervor de aer de 100l.
Dotări importante: presostat, regulator de presiune, manometru, supapa de siguranță, robinet de purjare a condensului
Specificații:
- Putere: 1500 w
- Capacitate rezervor – 100 l
- Nivel zgomot: 74 db
- Debit de aer refulat- 180 l/min
- Presiune de lucru – 8 bar
- Greutate: 58 kg
Ce este un compresor aer
La prima vedere un compresor de aer nu pare a fi o unealtă foarte importantă, însă este sursa principală pentru uneltele pneumatice cum ar fi pistoale pneumatice de vopsit, pistoale pneumatice de bătut cuie, capsatoare pneumatice , pistoale pneumatice pentru montarea prezoanelor roților la autovehicule și multe altele. Datorită faptului că poate fi folosit în foarte multe moduri putem spune ca un compresor aer este cea mai folosită unealtă dintr-un atelier.
Cum funcționează un compresor aer
Conform wikipedia, un compresor de aer este un dispozitiv care comprima aerul absorbit din exterior într-un recipient prin micșorarea volumului concomitent cu creșterea presiunii, de regula cu ajutorul unui piston.
Unelte pneumatice vs electrice
Știm foarte bine că așa cum există uneltele pneumatice există și uneltele electrice. Așa că este normal ca orice persoană să își pună următoarea întrebare: “De ce să cumpăr unelte pneumatice care necesită un compresor aer dacă pot cumpăra unelte electrice care pur și simplu le conectez la o priză și pot să încep să lucrezi imediat cu ele?”
Adevărul este că atât uneltele pneumatice cât și cele electrice prezintă avantaje și dezavantaje. Astfel că cele pneumatice oferă câteva avantaje decisive atunci când sunt alese de profesioniști.
Unul dintre cele mai mari avantaje este că oferă un raport bun între puterea de lucru generată și greutatea dispozitivului pe care îl folosești. Asta înseamnă că sunt foarte ușoare ca și greutate, dar sunt mai puternice față de cele electrice. În consecință poți lucra o perioadă mai lungă de timp cu un astfel de dispozitiv pneumatic fiind foarte ușor. Nu se poate spune același lucru despre dispozitivele electrice care sunt mai grele.
Un alt avantaj poate la fel de important ca primul este faptul că un dispozitiv care funcționează pe bază de aer comprimat poate fi folosit mai mult timp nefiind nevoie să încarci acumulatori așa cum trebuie procedat în cazul uneltelor electrice.
Compresor aer cu ulei vs fără ulei
Atunci când cauți să cumperi un compresor de aer vei afla că există două mari categorii: compresoare aer cu ulei și compresoare aer fără ulei.
Deși ambele tipuri de compresoare folosesc același principiu de compensare a aerului, acestea sunt diferite la modul de funcționare și la numărul de sarcini care pot fi îndeplinite. De aceea este foarte bine să cunoști această diferență înainte de a face achiziția unui compresor de aer.
După cum spuneam mai sus modul de funcționare a unui compresor de aer este destul de simplu. Aerul este absorbit din exterior iar cu ajutorul unui piston este comprimat și apoi introdus în rezervorul de aer unde așteaptă să fie folosit.
Pentru ca pistonul să aibă o mișcare continuă și eficientă acesta trebuie lubrifiat în permanență cu ulei. Acest tip de compresoare care necesită lubrifiere se numesc compresoare aer cu ulei.
Pe de altă parte compresoarele de aer fără ulei nu necesită lubrifierea pistonului, deoarece ele sunt deja unse cu un lubrifiant cu durată mare de viață.
Compresor aer cu ulei vs fără ulei: avantaje și dezavantaje – comoditate vs fiabilitate
Ambele tipuri de compresoare de aer oferă atât avantaje cât și dezavantaje. De exemplu ambele fac zgomot, însă compresoarele cu ulei sunt mult mai silențioase datorită faptului că piesele sunt lubrifiate în permanență cu ulei. De cealaltă parte compresoarele fără ulei sunt puțin mai zgomotoase.
Un compresor fără ulei are mai puține piese componente, de aceea este mai ușor decât cel cu ulei. Datorită acestui fapt costă mai puțin.
În plus un compresor de aer cu ulei necesită unele lucrări de mentenanță din cauza faptului că trebuie să schimbi în mod regulat uleiul așa cum spune în cartea tehnică a acestuia pentru a funcționa în parametrii optimi. Cele fără ulei nu necesite asemenea operațiuni.
Deși compresoarele fără ulei sunt mai ieftine și nu necesită schimb de ulei sau alte lucrări de întreținere, au o durată de viață mai mică. Din cauza faptului că sunt unse în permanentă cu același lubrifiant, compresorul tinde a se infierbanta, astfel incat durata de viață scade.
Compresoarele de aer cu ulei vor rezista testului timpului și sunt recomandate celor care vor să le folosească în mod mai intens.
Vreau să mai menționez faptul că în cazul compresoarelor cu ulei, în urma compresiei este posibil ca puțin ulei să se scurgă și în butelia cu aer comprimat. Astfel aerul devine, deși insesizabil, contaminat cu particule de ulei. În acest caz o posibilă problemă ar putea apărea atunci când vrei să folosești un pistol cu vopsea, deoarece particulele de ulei din aerul comprimat pot deteriora calitatea vopselei. În acest caz se pot folosi anumite separatoare de ulei dar cel mai bine este să folosești un compresor de aer fără ulei eliminând în totalitate această problemă.
Așa cum am spus mai sus ambele prezintă atât avantaje cât și dezavantaje. Analizează acest aspect înainte de a lua o decizie.
Dacă folosești compresorul în mod ocazional atunci poți opta fără probleme pentru un compresor fără ulei , fiind mai ușor de întreținut. Dacă vrei să folosești compresorul în fiecare zi și la sarcini mai grele atunci îți recomand un compresor cu ulei.
Cum poate fi folosit un compresor de aer?
Dispozitive pneumatice alimentate de un compresor de aer
Un compresor de aer poate fi foarte folositor mai ales atunci când locuiești la casă și ești pasionat de construcții sau tâmplărie. De exemplu un pistol pneumatic de bătut cuie poate fi foarte folositor în mai multe sarcini. Cu ajutorul acestuia îți poțI face treaba mult mai ușor.
Dacă vrei să finalizezi unele proiecte ce implică vopsire, atunci un compresor de aer alături de o pistol de vopsit în mod sigur te va ajuta. Vei putea acoperi suprafețe mari la o calitate superioară.
Lucrări de întreținere ale casei și mașinii
Cu ajutorul pistolului pneumatic vei putea desface cu ușurință piulițe vechi sau ruginite din locuri greu accesibile. Pur și simplu conectezi dispozitivul la compresor și treaba va deveni mult mai simplă. Ai putea folosi de asemenea pistolul pneumatic pentru a desface prezoanele de la roțile mașinii. Astfel schimbarea roților poate fi făcută cu ușurință și acasă.
Alte moduri de folosire a compresorului
Sunt o mulțime de moduri în care poți folosi compresorul cum ar fi: umflatul unei mingi, a cauciucurilor, piscinei și a multor alte obiecte gonflabile. Compresorul nu poate fi folosit doar la umflat. Cu ajutorul aerului comprimat care este refulat cu presiune mare poți curăța o suprafață precum podeaua sau poți curăța aleea de frunze. Deasemenea poți curăța anumite orificii infundate cu mizerie.
Poți folosi cu ușurință: chei cu clichet pneumatice , ciocane pneumatice , mașini de găurit pneumatice, mașini de înșurubat pneumatice, pistoale pop-nit pneumatice, polizoare pneumatice, slefuitoare pneumatice și multe altele.
Pentru a face alegerea finală a unui compresor de aer trebuie să ai în vedere locul și modalitățile în care îl vei folosi. Astfel îți vei da seama ce fel de compresor ai nevoie.
Cum să alegi cel mai bun compresor de aer?
Cai putere
Cel mai important aspect de luat în considerare atunci când cumperi un compresor este numărul de cai putere deoarece acesta îți arată cât de puternic este. Problema este ca unele companii care fabrica compresoare aer au tendința de a exagera atunci când vine vorba de aceste specificații. Pentru a verifica dacă într-adevăr numărul de cai putere indică o valoarea adevărată, trebuie să te uiți și la numărul de kw.
Presiunea de lucru
Fiecare unealtă menționată mai sus are nevoie de o presiune minimă pentru a putea lucra. Citește în specificațiile tehnice ale fiecărui compresor de aer presiunea de lucru, și asigură-te că este suficientă pentru uneltele cu care vrei sa lucrezi. Compresoarele care dezvolta o presiune de circa 8 bari sunt considerate suficiente pentru cei care îl folosesc în mod ocazional, și ar trebui să funcționeze cu majoritatea uneltelor pneumatice. De asemenea acordă atenție și timpului necesar de umplere a buteliei, este foarte important.
Cu ulei sau fără ulei
Așa cum am spus mai sus există două tipuri de compresoare de aer. Cu ulei și fără ulei. În funcție de cum vrei să-l folosești alege unul care să se plieze pe nevoile tale.
Capacitatea rezervorului
Acesta îți indică cantitatea de aer care poate fi introdusă în rezervor. Nu este un factor atât de important, deoarece acesta stochează aerul comprimat ce poate fi folosit imediat. Singurul aspect de luat în seamă la acest capitol, este că un compresor de aer cu capacitatea rezervoarele mai mare tinde să fie mai scump.
Funcții speciale
Unele compresoare de aer oferă și funcții speciale cum ar fi cuplarea a doua furtune de evacuare a aerului în același rezervor. Această caracteristică este foarte importantă deoarece poate acționa 2 unelte pneumatice simultan. Ganditi-va că sunteți o echipă și puteți face mai multe lucruri în paralel.
Compresor de aer portabil sau staționar
Pentru a face cea mai bună alegere trebuie să te gândești ce tip de compresor de aer se potrivește nevoilor tale, compresor de aer portabil sau compresor de aer staționar.
Dacă portabilitatea este un aspect necesar, și trebuie să muți compresorul dintr-o parte în alta, atunci alege un compresor aer portabil. Acestea sunt concepute special pentru acest lucru, pot fi folosite pe șantiere sau în alte locuri unde nu este necesar un compresor în permanentă. Cu siguranța prin aceasta portabilitate sacrifici din puterea compresorului de aer.
Dacă ai nevoie de putere mai mare, și compresorul poate fi poziționat fără probleme în poziție staționară, atunci optează pentru un compresor fix/staționar.